Het weer

 Ja, zou het dan toch eindelijk lente worden? Het gras groeit er flink op los. En de T som? die zit al op de 300 graden.
 
De T-som dat is zoon beetje de start van het gras-groei seizoen: het land kan dan weer bemest worden met kunstmest, als het tenminste niet te nat is.  Kunstmest strooien doen we immers met de tractor met de kunstmeststrooier eraan gekoppeld: een afgestelde en gecontroleerde kunstmeststrooier wel te verstaan. We willen niks teveel strooien (dat is hetzelfde als geld weggooien) en niet in de sloot natuurlijk, daar oogsten we immers niet, en vissen houden niet van kunstmest (hier in de sloot heb ik nog nooit vissen gezien, er staat alleen water in in een natte winter of voorjaar)
 
Die themperatuursom is gewoon een optelling van het aantal graden sinds 1 januari. Stel dat het 2 maanden elke dag 5 graden is , dan is de themperatuursom 60 dagen x 5 graden is: juist ja 300 graden. Dan gaat het gras groeien (euh, ik geloof eigenlijk pas bij een themp van 6 of 8 graden overdag….en als het gras lang genoeg is kunnen de koeien naar buiten om te grazen. of kan het gras gemaaid en geoogst en geconserveerd worden tot het volgende stalseizoen.
 
Maar goed, zover is het nu dus nog niet. De grond is kletsnat, de wei lijkt op enkele plaatsen wel een rijstveld. Dus: wachten tot de zon echt gaat schijnen, of er een warme wind gaat waaien dan maar…..
 
En wat doe je dan: het over het weer hebben, en laten zien op de fotos natuurlijk.
 

Gepubliceerd door Vermeulen Melkvee Sint Hubert

Brabantse boerderij. Wil je ons bezoeken met je schoolklas: https://www.klasseboeren.nl/regio-land-van-cuijk/ Voor meer informatie over de zorgboerderij in oprichting: https://denoordhoef.nl

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: