Mais, mais, mais, mais, mais en nog eens mais

Donderdagochtend, 29 september was het zo ver! Na een regenbuitje in de vroege ochtend klaarde het weer op. Toen de eerste maiswagen op de kuilplaat aankwam was het droog, en dat is het, op een klein buitje na, de hele dag gebleven. De opbrengst dit jaar is geweldig. Zo veel mais!

 

Donderdagavond vast een begin gemaakt met een 2e kuil op de voerplaat. De sleufsilo zat inmiddels zo vol dat de mais bijna in de stal lag. (trouwens wel handig met voeren)

 

Vrijdagochtend weer vrolijk verder gegaan. De chauffeur van de loader gaf aan dat ook de 2e kuil echt niet groter kon, en we hebben een derde kuil moeten maken op de andere voerplaat, die bierborstelkuil die daar lag gebruikt om van die 3e maiskuil een mengkuil (*) te maken.

 

En de laatste hectare mais: die staat nog op het land. We hebben geen plek meer op de kuilplaten. Over een paar weken, als we de huidige kuil wat verder hebben opgevoerd, is er weer plaats om die laatste hectare op te slaan. Als we die ha. eerder kunnen verkopen doen we dat, of we maken er CCM (Corn-Cob-Mox) van. Dan halen we de kolven met een combaine eruit en gebruiken dat als extra krachtvoer voor onze melkkoeien.

 

(*) mengkuil, de naam zegt het al: twee of meer producten worden tegelijk, in lagen, ingekuild. Handig voor als je geen mengwagen hebt die verschillende producten voor het voeren door elkaar kan mengen. Of in ons geval: geen plaats voor een extra kuil. Nadeel: de verhouding van de (kilo) producten in één rantsoen is niet zo nauwkeurig op elkaar afgestemd.

 

ueh….de foto’s staan nog op de camera, volgen binnenkort.

 

 

Gepubliceerd door Vermeulen Melkvee Sint Hubert

Brabantse boerderij. Wil je ons bezoeken met je schoolklas: https://www.klasseboeren.nl/regio-land-van-cuijk/ Voor meer informatie over de zorgboerderij in oprichting: https://denoordhoef.nl

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: