Kunstmest!

In de hoge silo, heeft de hele winter tarwemeel gezeten. Niet om brood te bakken, maar als aanvullend voer voor onze dames. Dat meel is melig van samenstelling, en waait gemakkelijk weg. Dus, om de kruiwagen te kunnen vullen zonder stofbril hebben we aan de afvoerpijp een stofzak bevestigd. En zoals het hoort op een boerderij, met een stro-pakken touwtje.

Maar nu moet de silo leeggemaakt worden. Dooreten dames.

Want er moet kunstmest in de silo! Dat gebruiken we als aanvullende bemesting op ons grasland. Nou nog even rondbellen wie het beste en goedkoopste kunstmest heeft. Want er zijn veel soorten.

Grondmonsters zijn een goede basis voor het bepalen van het type bemesting dat moet worden uitgevoerd om een gezond gewas te krijgen. Die nemen we regelmatig, om de paar jaar. Dan lopen we zigzaggend door de wei met een klein hulsje onderaan een grotere huls, aan eenstok, en om de 20 meter drukken we die in de grond. Al die kleine beetjes stoppen we dan in een zak, met de naam van het perceel erop. Bijvoorbeeld Aan Het Bos 1. Dat wordt verzonden naar het BLGG (Bedrijfs Laboratirium voor Grond en Gewasonderzoek). En een paar weken later krijgen we een grote lijst thuis. Dan even puzzelen en we weten het weer! 

Voor scheikunde haalde ik alleen maar 4-en. Op de boerderij komen Cu, S, MgO, NaO, P en Al weer voorbij. Maar…nu weet ik ongeveer hoe reacties moeten gaan werken en zie je snel resultaat. En anders vraag ik het aan mijn Boer. Maar die heeft het nu te druk. De kunstmest strooier moet exact afgesteld worden……en het betalen van die rekening mag ik dan weer doen. Taakverdeling heet dat.

Gepubliceerd door Vermeulen Melkvee Sint Hubert

Brabantse boerderij. Wil je ons bezoeken met je schoolklas: https://www.klasseboeren.nl/regio-land-van-cuijk/ Voor meer informatie over de zorgboerderij in oprichting: https://denoordhoef.nl

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: