Aardappel vezels

Vandaag zijn er aardappelvezeld besteld. Weer eens wat anders dan pizza. Maar we eten het niet zelf hoor, aardappelvezels. Het is voor de melkkoeien. Die lusten er wel pap van. Figuurlijk dan.

Maandag wordt er een vrachtje (17 ton) aardappelvezels verwacht. We mengen dat in de voermengwagen (een hele grote mixer) met mais en gras. Dat voermengsel verdelen we in de stal voor het voerhek en dan kunnen onze dames "aan tafel".

De laatste keer hebben we en vracht aardappels gevoerd. Prima veevoer, ongeveer dezelfde voedingswaarden als vezels, maar wel enkele nadelen. De aardappels zijn rond, en rollen alle kanten op.  Maar het grootste nadeel is wel dat er koeien bij zijn die zo verzot zijn op aardappels, dat ze zich er helemaal mee volvreten. En dan niks meer hoeven. Tsja. Wij hebben er ook geen moeite mee om de balletjes uit de soep te halen……

Wat zijn nou aardappelvezels? Stukjes aardappel die de aardappelverwerkende insdustrie overhoud bij het maken van bv. friet, chips, kant en klaar aardappelschijfjes of huzarensalade enzv. Vezels zijn de allerkleinste stukjes, haast puree. Maar wel onbewerkt product dus, het is alleen fijngesneden. Stel je voor, onze koeien gebakken chips of gezouten salade met mayo…echt niet. Dat wordt ook streng gecontroleerd dus. Dat de aardappelvezels die wij krijgen ook echt als veevoer geschikt zijn.

Enne…zelfs mijn eigen aardappelschillen gaan gewoon in de groenbak. Overgehouden van de boerenmoes met worst. Lekker. Er was alleen nog wat boeremoes over, alle worst was eruit…..

Gepubliceerd door Vermeulen Melkvee Sint Hubert

Brabantse boerderij. Wil je ons bezoeken met je schoolklas: https://www.klasseboeren.nl/regio-land-van-cuijk/ Voor meer informatie over de zorgboerderij in oprichting: https://denoordhoef.nl

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: