30 december 2004

Vandaag hebben we kalveren verzet. Als er kalfjes geboren worden krijgen ze een paar dagen melk van de moederkoe. Dan krijgen ze een eigen hokje, met veel stro. Een soort iglo-hutje-met-tuin. Als de kalveren een paar weken ouder zijn, en wat groter en sterker, verzetten we ze naar een groepshok. Dat is een groot hok, met veel stro waar ongeveer 4 kalveren bij elkaar staan. Ze krijgen dan naast melk ook mais, brokken, hooi en vers water. Iedere keer als kalveren in een ander, groter hok komen gaan ze rennen en springen.

Voor ons betekend dat verzetten veel duw- en trekwerk. Meestal willen ze niet. Of ze willen wel, maar dan de verkeerde kant op. Angst voor het onbekende? Maar met een beetje melk in een emmer zijn ze vaak nog wel te "lokken". Iniedergeval: eerst krijgen we het warm van het verhuizen. En dan van het schoonmaken….

Dus het stro met de riek eruit, op de kruiwagen (als het even kan op de shovel, maar die riek komt er toch aan te pas) en naar de mesthoop. Ookal is het -10 graden buiten, je krijgt het er warm van.

Gelukkig hebben we koffie om een beetje bij te komen.

En vanmiddag gaan we naar de jubileumshow bij de Vor in Achterveld.

 

Gepubliceerd door Vermeulen Melkvee Sint Hubert

Brabantse boerderij. Wil je ons bezoeken met je schoolklas: https://www.klasseboeren.nl/regio-land-van-cuijk/ Voor meer informatie over de zorgboerderij in oprichting: https://denoordhoef.nl

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: